Een WordPress website migreren met de Duplicator plugin

7 mei 2020
In het kort
WordPress heeft veel plugins die u helpen een website te migreren. Dit artikel leert u hoe een een website kan migreren met gebruikmaking van de Duplicator plugin.

WordPress heeft veel plugins die u helpen een website te migreren. Dit artikel leert u hoe een een website kan migreren met gebruikmaking van de Duplicator plugin.

Andere migratie-plugins zoals All-in-One WP Migration of Migrate DB werken ook uitstekend, en handmatig een WordPress website migreren is natuurlijk ook mogelijk. Duplicator is een WordPress-plugin die migraties op een goede manier benadert. Hieronder een handleiding voor het gebruik van Duplicator en een korte toelichting van wat deze plugin onderscheidt van andere migratie-plugins.

Wat onderscheidt Duplicator als migratie plugin?

Een eerste dat opmerkelijk is aan Duplicator, is dat het een wordpress-migratie plugin is waarvoor het niet nodig is om WordPress al op de (nieuwe) server te hebben geïnstalleerd. In plaats daarvan installeert u twee bestanden, plaatst u ze in de doelmap en het installatieprogramma van Duplicator zorgt voor de installatie van WordPress zelf en ook van de volledige inhoud van uw website.

Dit is een voordeel ten opzichte van andere WordPress-migratie plugins. In plaats van het snelle en eenvoudige proces van Duplicator, moet u dan eerst WordPress installeren en vervolgens een migratie-plugin installeren om de migratie als een geïmporteerd bestand te accepteren. Duplicator slaat deze stap over, met een installer.php-bestand dat WordPress zelf zal installeren en uw WordPress-site verhuist met een paar simpele muisklikken.

Uit welke stappen bestaat het migreren met Duplicator?

Het migreren van uw WordPress website met Duplicator bestaat uit de volgende stappen:

  • Duplicator installeren en activeren;
  • Een pakket aanmaken en downloaden;
  • Een domein klaarzetten waarnaar u de website wilt migreren;
  • Een database en een database-gebruiker aanmaken op het nieuwe domein
  • De bestanden uploaden naar het nieuwe domein
  • Via uwdomein.nl/installer.php de stappen van Duplicator doorlopen

Het migreren van uw website met de Duplicator plugin stapgewijs uitgelegd

Ga naar in het administratiemenu van de website die u wilt migreren naar “plugins >> nieuwe plugin” en zoek op “duplicator”.

duplicator plugin installeren

Installeer en activeer vervolgens de plugin.

Klik in het administratiemenu vervolgens op "Duplicator> Packages". Duplicator staat redelijk onderaan in het linkermenu.

duplicator packages menu

Klik rechtsboven in dat scherm op de knop “Create new”.

duplicator package aanmaken

Klik door de wizard. Dat is een blauwe knop "Next" op het scherm en vervolgens op "Build" op het scherm.

duplicator package instellen

Soms krijgt u een melding over de bestandsgrootte. Als dit het geval is kunt u gewoon doorgaan. Zijn de bestanden vervolgens niet te downloaden, ga dan naar Duplicator > Settings > Packages. Selecteer dan naast "Archive engine" "DupArchive" en klik op "Save package settings".

Wanneer u "Pakket voltooid" ziet, klikt u op de link "One-click Download". U wordt door uw webbrowser gevraagd om twee bestanden te downloaden. Bewaar beiden.

duplicator package downloaden

Om deze bestanden uw WordPress website te laten installeren op het nieuwe domein of de nieuwe server, moet er een database zijn waarmee verbinding kan worden gemaakt.

Maak een nieuwe database aan. In cpanel ziet dat er als volgt uit. Hosts die geen Cpanel gebruiken zullen een ander uiterlijk hebben, maar het principe is hetzelfde.

Bewaar de naam van de database, u heeft deze later nodig.

Heeft u de database gemaakt, maak dan ook een nieuwe database-gebruiker aan. Bewaar de gebruikersnaam en het wachtwoord va de database-gebruiker, u heeft deze later nodig.

Voeg de database-gebruiker toe aan de database die u zojuist heeft aangemaakt. Geeft deze database-gebruiker alle privileges voor de database.

De duplicator-bestanden die u eerder heeft gedownload, verplaatst naar de map waarin u de WordPress website wilt hebben. De map zal vaak public_html heten, of in geval van een subdomein de naam va dat subdomein hebben.

Ga in een webbrowser (terwijl uw server actief is) naar het bestand installer.php. Dit doet u door naar het adres mijndomein.nl/installer.php te gaan, waarbij u “mijndomein.nl” uiteraard vervangt door de naam van uw eigen domeinnaam.

Als alles werkt, zou u een wizardscherm moeten zien dat lijkt op de stijl die u zag in uw WordPress-dashboard. U moet klikken op "Ik heb alle voorwaarden en kennisgevingen gelezen en ga ermee akkoord."

Klik dan op “next".

Hier moet u de database-gegevens bij de hand hebben. Geef vervolgens uw databasenaam, gebruiker en wachtwoord op.

Als het allemaal werkt, ziet u "Stap 4 van 4: test site". Daar wilt u op de knop 'Site-aanmelding' klikken en u bij uw WordPress-site aanmelden met dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde wachtwoord als op de externe site.

U bevindt zich nu in een volledig exemplaar van uw WordPress-site.

Zorg ervoor dat u opruimt als Duplicator klaar is. De plugin zou zelf alle Duplicator-bestanden moeten verwijderen nadat u heeft ingelogd op uw WordPress-website, maar controleer dit door te kijken of de twee Duplicator-bestanden uit de map op de server zijn verdwenen. Staan de twee bestanden er nog, verwijder ze dan.

Conclusie

Het migreren van een website kan lastig zijn, maar Duplicator maakt dit proces bijzonder eenvoudig. De Duplicator-plugin is gemakkelijker te gebruiken dan veel andere migratie-plugins voor WordPress. En alhoewel er een betaalde versie van de plugin is, zijn alle kernfunctionaliteiten onderdeel van de gratis versie.